Održana početna konferencija projekta ”Umirovljenici, aktivan dio zajednice”

Udruga za obrazovanje, kulturu i razvoj civilnog društva “Lutum” u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom, Domom za starije osobe Glina i Zajednicom športskih udruga Grada Gline provodi projekt Umirovljenici, aktivan dio zajednice. Ukupna vrijednost projekta je 1.539.160,00 kuna, iznos potpore iz Europskog socijalnog fonda je 1.308.286,00 kuna, a iznos potpore iz Državnog proračuna Republike Hrvatske je 230.874,00 kuna. U sklopu provedbe u Društvenom centru Glina koji vodi Zavičajni klub Marinbrod održana je početna konferencija projekta na kojoj su predstavljene projektne aktivnosti i elementi, te prilagodba projekta novim okolnosti uzrokovanim pandemijom koronavirusa i posljedicama razornih potresa koji su pogodili Grad Glinu, inicijativno područje provedbe. Konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić i ravnateljica Doma za starije osobe Glina Renata Tominović- Ceković te zamjenik gradonačelnika Grada Gline Dario Žinić.

Važnost provedbe projekta i značenje koje ima za zajednicu istaknuo je predsjednik Udruge Lutum, Marin Kaurić rekavši kako je cilj  projekta umirovljenicima pružiti priliku za ravnopravno participiranje u društvenim zbivanje te im omogućiti besplatno sudjelovanje u brojnim  aktivnostima među kojima se ističu programi tjelovježbe, informatičke radionice, program dnevnog boravka i očuvanja zdravlja, organizirane probe i javni nastupi zbora i dramskih skupina, cjelodnevne športske i kulturne aktivnosti te međugeneracijska suradnja između djece i mladih te umirovljenika. Te dodao kao je želja projektom prikazati da iako u mirovini osobe starije živote dobi mogu ravnopravno participirati u svim oblicima društvenog života. Također, s obzirom na to da se većina projektnih aktivnosti trebala provoditi u prostoru partnera Doma za starije osobe Glina, što zbog posljedica potresa više nije moguće, predsjednik Udruge Lutum Marin Kaurić zahvalio se Lječilištu Topusko i ravnatelju Domagoju Mosleru te Udruzi Jukinac i Zavičajnom klubu Marinbrod koji su ustupili svoj prostor za daljnju provedbu projektnih aktivnosti. Detalje provedbe projektnih aktivnosti u novim okolnostima kroz prezentaciju predstavio je voditelj projekta Mateo Gregurić, dok je opis projekta iznio član udruge Marko Rukavina.

Više informacija o projektu može se pronaći na internetskoj stranici www.umirovljenici-glina.eu na kojima će biti objavljeni rasporedi aktivnosti otvorenih za građane koji nisu korisnici doma za starije osobe, a koje se mogu provoditi u skladu s epidemiološkim mjerama te u programu Radio Banovine gdje će biti objavljene najave aktivnosti.